Коалиция За да остане природа в България подкрепя ветото на президента върху промените

...
Коалиция За да остане природа в България подкрепя ветото на президента върху промените
Коментари Харесай

Екозащитници застанаха зад ветото на Радев

Коалиция " За да остане природа в България "  подкрепя ветото на президента върху измененията в Закона за поощряване на вложенията. От коалицията означават, че президентският декрет е публикуван седмица след изпратения от съпредседателя на партията Тома Белев призив против " лобистките ремонти ".

От  " За да остане природа в България "  посочват, че претекстовете на президента са извънредно мощни и отразяват изцяло показаните в гражданските писма и петиции причини против признатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ ремонти в ЗНИ, с които са изменени и още три други закона - Закона за запазване на околната среда (ЗООС), Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за сила от възобновими източници (ЗЕВИ).

От коалицията напомнят, че поправките са били прокарани посредством невиждано бързо и нелегално изменение сред първо и второ четене на Закона за поощряване на вложенията, без да бъдат разисквани в отрасловите комисии в Народното събрание нито с отрасловите министерства и без публично разискване. Текстовете бяха признати единствено с 96 гласа " за ".

" С тези промени се осигуряваше т. нар.  " бърза писта " за най-опасните за хората и природата и с максимален корупционен риск капиталови планове в държавата (вкл. автомагистрали, АЕЦ, Топлоелектрическа централа, фабрики и депа за боклуци, кариери, газопроводи и т.н.). Това става обаче не посредством увеличение потенциала на държавните институции за взимане на бързи и законообразни решения, а посредством елиминиране на екологичните и устройствени процедури по Закон за опазване на околната среда и Закон за устройство на територията, както и посредством противозаконна държавна помощ за вложителите. Вероятно скритата цел е по-бързото и безпроблемното асимилиране на бюджетните и европейските средства за тези планове от доближени на партиите компании ", показват от " За да остане природа в България ".

Те разясняват, че в този момент единственият риск противоречивите ремонти в ЗНИ да бъдат прегласувани е, в случай че законът бъде включен за ново разискване в утрешното или в друго изключително съвещание на този парламент до закриването му след изборите. Ако това се случи, евентуално още веднъж ще има импровизиран цивилен митинг, доста по-масов от предходния, предизвестяват от партията.

Според тях даже и при връщане на текста в зала, ветото е сериозен удар против поправките в закона на ГЕРБ и Движение за права и свободи, тъй като според Конституцията върнатият за прегласуване закон може да бъде признат наново единствено с болшинство от най-малко 121 гласа. Тъй като ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ имат единствено 116 депутати, това значи, че в случай че ПП-ДБ, Българска социалистическа партия, Възраждане и самостоятелните депутати единомислещо поддържат президентското несъгласие, противозаконните ремонти ще пропаднат изцяло, пресмятат от " За да остане природа в България ".

Те показват, че единственият закономерен метод ЗНИ, Закон за опазване на околната среда, Закон за устройство на територията и ЗЕВИ да бъдат изменени, е посредством внасянето на въпросните депутатски оферти по регламентирания в Правилника на Народно събрание ред - посредством обособен законопроект, който да бъде подложен като всички други законопроекти на публично разискване, координиране с институциите, разглеждане от способените комисии в Народно събрание, както и посредством гласоподаване на първо и второ четене.

С връщането на ЗНИ за ново разискване и прегласуване се заобикаля рискът от нова наказателна процедура от страна на Европейската комисия за нарушение на редица регламенти и наставления, както и от прекъсване на европейското финансиране по Националния проект за възобновяване и резистентност за всички национални планове, които противозаконните промени засягат.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР